Протоколно определение от 13.05.2021г. по гр.д. № 113/2020г.

 

Съдия докладчик: Славка Кабасанова

 

Съдът счита, че представената по делото спогодба не противоречи на закона и морала, че с нея напълно се уреждат спорните въпроси по делото и неговия предмет, поради което и на основание  чл. 234 ГПК следва да бъда одобрена. На основание чл.78, ал.9 от ГПК, следва половината от внесената държавна такса за образуване на делото в размер на 25,00 лв. да се върне на ищеца, поради което съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

ОДОБРЯВА сключената между страните по делото спогодба, както следва:  

1. И. С. П., ЕГН ***, с адрес: гр.Ч. ул."..." № .... от една страна

2. И. П. Д. ЕГН ***, с адрес: гр.Ч. ул."...” № .... от друга страна, се сключи настоящата спогодба по гр.дело № 113/2020 г. по описа па Районен съд Чепеларе (спряно на основание чл.229, ал.1, т.1 ГПК - по съгласие на страните на 06.01.2021 г.), за следното:

1. Във връзка с възникналия съдебен спор за собственост и за премахване на част от подпорната стена между имотите на страните по гр.д.№ 113/2020г. по описа на Районен съд Чепеларе, страните по делото изразяват съгласие да бъде изградена подпорна стена, след събаряна на старата между ...-За почивна база .... по регулационния план на град Чепеларе, както и поземлен имот с идентификатор 80371.243..... по кадастралната карта и кадастралните регистри на град Чепеларе, собственост на И. С. П. и поземлен имот с идентификатор 80371.243.... по кадастралната карта и кадастралните регистри на град Чепеларе, собственост на И. П. Д.. Страните по делото изразяват съгласие подпорната стена да се извърши от И.П.Д., за негова сметка.

Изграждането на нова подпорната стена след събарянето на старата ще се извърши в следните части от стената по означенията, затегнали в комбинираната скица приложена към заключението по извършената съдебно-техническа експертиза по гр.д.№ 113/2020г. на Районен съд гр.Чепеларе, прието в съдебно заседание на 06.01.2021г., както следва:

Част от подпорната стена, разположена от мястото, където свършва досега отремонтираната част на стената - т.7 по скицата, до ъгъла от източната част на стопанската сграда намираща се в имота на И.С.П. - до точка 13 от скицата по експертизата, ще се изгради изцяло по регулационната граница между двата УПИ, посочена на скицата на вещото лице по делото и обозначена на терена с колчета до 30.06.2021 г. Другата част от подпорната стена, означена от точка 13 до точка 21 ще се изгради отново по регулационната граница между двата УПИ, посочена на скицата на вещото лице по делото и обозначена на терена с колчета до 30.11.2021 г.

2. Страните се съгласяват, че с изпълнението на тази спогодба ще считат отношенията си във връзка с изградената подпорна стена за напълно уредени и няма да имат каквито и да било претенции една спрямо друга.

3. Страните заявяват, че всеки от тях поема разноските, които е заплатил по воденото на делото.

4. Комбинираната скица приложена към заключението по извършената СТЕ по гр.д. № 113/2020 г. на РС гр.Чепеларе, да бъде неразделна част към спогодбата.

Съдът счита, че следва да прекрати производството по делото, предвид одобряване на сключената спогодба между страните. С оглед горното, съдът

О П Р Е Д Е Л И:

ПРЕКРАТЯВА производството по гр.д.№ 113/2020 г. по описа на РС гр.Чепеларе, поради сключване на спогодба от страните.

На основание чл.78, ал.9 от ГПК ДА СЕ ВЪЗСТАНОВИ половината от внесената държавна такса за образуване на делото, на ищеца в размер на 25,00 лв.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО, с което съда прекратява производството по делото подлежи на обжалване с частна жалба в едноседмичен срок от днешно съдебно заседание пред Окръжен съд гр.Смолян.

Протоколът изготвен в съдебно заседание.

Заседанието  закрито в 09:45 часа.